Učešće u dijalogu o Strategiji ženskog poduzetništva u BiH

Predstavnice Fondacije 787 su 19. novembra koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan ženskog poduzetništva prisustvovale Okruglom stolu "Strateško pozicioniranje ženskog poduzetništva". Okrugli sto su organizovali USAID/ SIDA Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) i Asocijacija poduzetnica u BiH "ONE".

Svoje uspješne poduzetničke priče su predstavile Snježana Kopruner, suvlasnica i direktorica GS Tvornice mašina, Zvezdana Žujo, suvlasnica i direktorica Communis i Adnana Handžić, izvršna i kreativna direktorica Metaphyzika. Ove poduzetnice su govorile o aktivnostima i radu koji su uložile u svoje poduzetničke kompanije, te o potrebi za strategijom ženskog poduzetništva.

Ostali panelisti i zagovornice/ci Strategije su bili Maja Gasal Vražalica, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mato Franičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Duljko Hasić, direktor Instituta za edukaciju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Besima Borić, počasna članica Asocijacije poduzetnica u BiH "ONE" i Merima Avdagić, savjetnica za poduzetništvo, rodnu ravnopravnost i mlade USAID/ SIDA GOLD Projekat.

Među osnovnim zaključcima Okruglog stola jeste da je pred svim prisutnim ali i drugim partnerskim institucijama puno posla i aktivnosti ka donošenju i usvajanju Strategije ženskog poduzetništva na nivou BiH, posebno imajući u vidu zahtjeve Reformske agende za BiH, a sve u cilju unapređenja statusa žena poduzetnica u BiH.

0
0
0