“ERASMUS za poduzetnike” i STARTUP Europe Week

01. februara 2016. organizovali smo okrugli sto pod nazivom „ERASMUS za poduzetnike i u BiH?“ u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, te u sklopu programa STARTUP Europe Week koji se implementira pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 200 gradova Evrope.

Okrugli sto je organizovan sa namjerom da se program „ERASMUS za mlade poduzetnike“ predstavi kako poslovnoj zajednici, tako i poduzetnicima početnicima, predstavnicima vlasti, akademske zajednice, te civilnog društva, a s ciljem provođenja priprema za njegovu efikasnu primjenu kada postane dostupan i u BiH.

Inače, Erasmus za mlade poduzetnike prekogranični je program razmjene čiji je cilj pomoći novim i potencijalnim poduzetnicima da steknu odgovarajuće vještine za upravljanje malim poduzećem i njegovim širenjem i to tako da u razdoblju od jednog do šest mjeseci rade s iskusnim poduzetnikom u drugoj zemlji. Njime se povećava znanje poduzetnika i potiče prijenos znanja i iskustva među poduzetnicima. Radi se o posebnom programu EU koji je aktivan od 2009., te se zbog jako pozitivnih efekata trenutno implementira kao mjera u sklopu COSME - EU programa za konkurentnost malih i srednjih poduzeća. COSME program se implementira u periodu od 2014. do 2020. god., a očekuje se da će BiH dobiti pristup sredstvima i aktivnostima u prvoj polovini 2016. godine.

Kada su efekti programa „Erasmus za poduzetnike“ u pitanju, predsjednica UO Fondacije 787, Dijana Duvnjak navela je da startupovi koji nastaju iz ovog Programa bilježe visoku razinu opstanka na tržištu. "Ona se kreće oko 80 posto u odnosu na prosječni start-up kojima se statistika opstanka kreće oko 50 posto kada se gleda razdoblje od tri godine", navela je Duvnjak. Napomenula je i da je razmjena poduzetnika omogućena u svim oblastima, a da su do sada najpopularnije oblast edukacije, oglašavanja, te arhitekture i građevinarstva.

Susjedne zemlje već koriste blagodati ovog programa. Hrvatska je Erasmusu za poduzetnike pristupila 2012., Srbija 2014. i Crna Gora 2015.

"Iako program traje od jednog do šest mjeseci može se reći da je prosječno vrijeme boravka poduzetnika u europskim kompanijama oko tri mjeseca. Oni koji se prijavljuju ne moraju  biti nužno mladi ljudi. Poziv vrijedi i za one koje su novi u poduzetništvu", navela je Duvnjak.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da već postoji veliki broj zainteresiranih za ovaj program. "BiH je tako reći ''gladna'' ovih projekta kroz koje se može vršiti razmjena iskustava i znanja kako bi mogli novi u biznisu mogli naučiti o novim tehnologijama i kako poslovati u EU'', naveo je Bojić u sklopu okruglog stola.

0
0
0