Šećerlama, sa fotoaparatom u zemlji poduzetništva

Mnogo je mladih sa vizijom o kvalitetnoj budućnosti u Bosni i Hercegovini. Tek poneko se usudi napraviti prvi korak i zakoračiti u svijet poduzetništva. Ti hrabri, mladi vizionari svjesni su poteškoća, ali su isto tako svjesni vlastitih potencijala, svojih želja i onog najbitnijeg - vjere u krajnji cilj. Jedan od njih je i Arnej Misirlić, mladić koji je bio dovoljno hrabar da započne vlastitu poslovnu priču u oblasti fotografisanja i video produkcije.

787: Koliko dugo se baviš fotografijom i režijom? 

* Već ulazim u šestu godinu bavljenja fotografijom. 1. maj 2010. godine je bio dan kada sam dobio prvi fotoaparat i tu je počela moja ljubav prema ovom poslu. A vidite da je prava ljubav dok znam i kada mi je godišnjica, iako se sasvim slučajno poklapa sa jednim poznatim praznikom.

787: Šta tebe čini drugačijim u moru fotografa u Bosni i Hercegovini? Kako si se uspio izboriti za svoje mjesto u profesiji? 

* Pa da bi našao svoje mjesto moraš biti ili najbolji ili drugačiji. Ja sam pokušavao da budem oboje. Na određeni način ta moja specijalizacija za wedding fotografiju i način rada, obrada, pristup radu, itd., do mog dolaska nije bila prisutna na našem tržištu. Tako da je to bio taj faktor različitosti, ali svakako bilo je to neophodno ispratiti kvalitetom. Bitno je težiti da uvijek budeš bolji, ako ne od drugih, onda sam od sebe. I evo, sada, gledajući stare fotografije primjeran je taj napredak, taj skok od prije par godina do danas, ma čak i u zadnjoj godini dana.

787: Koji je bio odlučujući trenutak koji te naveo na osnivanje vlastitog biznisa?

* Nekako je to išlo svojim nekim prirodnim slijedom i u jednom trenutku, nakon što sam radio kao PR dvije sedmice za jednu veliku firmu i njihovu kampanju, prosto sam shvatio da ja nisam tip osobe koja želi raditi 40 sati sedmično za nekog drugog i da bih radije radio 100 sati sedmično, ali za sebe i za nešto u šta istinski i srcem vjerujem. I tako je krenula ta čitava priča.

787: Reci nam nešto više o Šećerlami!

* Šećerlama... Šećerlama bi u principu trebala za sebe da priča, ali hajde kad je moram malo nahvaliti. To je jedan zapadni koncept wedding studija. Ključni dio svega su kvalitetne, neobične i kul fotografije, što uspijevam postići uveliko zahvaljujući takvim mladencima. No, drugi bitan dio Šećerlame je moj pristup poslu da se ja upoznam s mladencima prije samog vjenčanja i da je na sam dan vjenčanja njihov fotograf njihov prijatelj i upravo zato dobijam tu emociju na fotografijama. Jedan moj kolega mi je rekao jednu rečenicu koja bi možda najbolje opisala Šećerlamu:

-        ”Šećerlama je sinonim za ljubav!”

787: Kao fotograf svadbi, sigurno si doživio mnogo lijepih trenutaka, možeš li izdvojiti jednu anegdotu za nas?

* Jedna anegdota koja mi je baš ostala u sjećanju se desila sa mojim dugogodišnjim prijateljem, inače profesorom fizike u Gimnaziji Obala, i njegovom izabranicom koja je profesorica matematike u istoj školi. Dok smo radili fotografije u sarajevskoj Vijećnici, on joj je legao na krilo na stepenicama i ja sam to fotografisao i digao je glavu i pogledao me i rekao:

”Znaš šta je najbolje kad oženiš matematičarku? – Možes uvijek računati na nju.”

787: Koliko je trajala registracija Šećerlame i na kakve si poteškoće naišao u tom procesu?

* Šećerlama je još uvijek u procesu konačne registracije. Najveći problem s kojim se suočavaju ljudi iz moje branše je jedna zastarjela nomenklatura zvanja i profesija i mogućih obrta. Tako da kao objašnjenje za fotografske radnje još uvijek stoji izrađivanje negativa, također je potrebna završena srednja škola za fotografa, te poslovni prostor da bi se takav obrt otvorio. Tako da većina kolega, uključujući i mene, mora da iznalazi neka rješenja koja će im pružiti mogućnost registracije firme na stan ili kuću jer nama poslovni prostor ne treba kada 90 posto posla radimo na terenu. No, uz ljubazne službenike sam uspio iznaći to rješenje te sam u procesu registracije firme.

787: Kako ocjenjuješ odnos države Bosne i Hercegovine i mladih koji bi htjeli biti poduzetnici?

* Pa u zadnje vrijeme postoje određeni poticaji koji olakšavaju taj skok u vlastiti biznis. No, postoje mnogi problem počevši od gubljenja statusa studenta kada pokrenete firmu, visoki doprinosi i nameti, te taj neki cjelokupni odnos kao da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas. I zaista, to sve djeluje zastrašujuće za nekog ko hoće da uskoči u biznis. Naša još veća nesreća je da je baš mali broj tih koji to uopšte žele.

787: Imaš li savjet za mlade ljude sa idejom i željom za vlastitim biznisom?

* Nemojte čekati da se sve posloži. Krenite s onim što imate i u hodu rješavajte probleme. U poslu vam se nikad neće sve posložiti kako treba, nego morate naučiti da iskoristite najbolje iz svake situacije.

787: Ko je tvoja najveća potpora? 

* Pa kliše odgovor je da su to roditelji, ali zaista jesu. Oni su moja prva kontrola za kvalitet fotografija i nekih poduzetničkih poduhvata. Prvo sa njima sjednem i objasnim šta sam zamislio i saslušam šta oni misle o tome. Nekako kroz čitavo ovo neobično putovanje su bili podrška, čak i u trenucima kada sam se na uštrb svog studiranja bavio fotografijom jer sam vjerovao u to. I oni su tada vjerovali u mene i ono što radim iako se to kosi sa nekim osnovnim roditeljskim instinktom – završi fakultet. Naravno, pored roditelja, tu ima jako puno prijatelja koji su neka moja prva kontrola za kvalitet fotografija. Prvo njima pošaljem da mi kažu mišljenje, pa objavljujem. I par kolega sa kojima imam odličan odnos i pomažemo jedni druge u poslu i mimo posla.

787: Znamo da si snimao spotove za Jalu i predstavljanje tima BiH na Eurovision Song Contest, kakav je osjećaj biti dio tako pozitivnih projekata, ali i baviti se video produkcijom?

* Sa Jasminom se znam bukvalno čitav život, a intenzivno se družimo posljednjih 4 – 5 godina. Skupa smo počeli, rasli, sazrijevali i eto skupa smo došli i do tog Eurosonga. U principu biti dio takvih projekata je velika čast i još veća odgovornost. Mada, najdraži projekti što se tiče video produkcije su mi obavezno s Jalom. S njim se znam toliko dugo i imamo taj odnos povjerenja u poslu, tako da sa njim imam potpunu kreativnu slobodu da realizujem šta sam zamislio i to jako volim.

787: Možeš li nam reći nešto o tvojim budućim (ili planiranim) projektima?

* U narednom periodu, fokus je uveliko na Šećerlama Studio i razvoju ideje, te mogućem širenju u video produkciju i snimanje vjenčanja. Trenutno sam procesu opremanja studija za lične potrebe, a po mogućnosti i iznajmljivanje. Također, svakako možete očekivati jedan broj spotova u ovoj godini.

Arnej nas je naveo na zaključak da originalna ideja, sa pravom podrškom, voljom i mantrom "nema odustajanja" može postati nešto novo, uspješno - poduzetništvo. Nadamo se da će njegova priča motivisati i potaknuti pojedince da ne čekaju da se stvari slože, nego da rješenja za potencijalne probleme nalaze kroz rad na putu prema svom cilju.

 

Autorke: Marija Pudarić & Edina Velić

0
0
0