Floss & Gloss - Tim za blistave zube i još blistaviju budućnost bh. stomatologije

Floss & Gloss je mlada i moderna stomatološka ordinacija u Sarajevu. Osnovali su je poduzetnici, dr. Amar Piknjač i dr. Dunja Divanović, s ciljem da pacijentima pruže najbolje od stomatologije.

„Ono po čemu se pokušavamo istaknuti je pored kvaliteta usluga i relaksirajući pristup pacijentima, pošto smo svjesni da je posjet stomatologu sam po sebi dovoljno stresan. U našoj ordinaciji sve procedure prolaze uz lagani razgovor, muziku, bez žurbe i nestrpljenja. S ponosom možemo reći da smo nedavno proslavili svoj prvi rođendan i da smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima“, kažu Dunja i Amar.

Još u studentskim danima se ovom simpatičnom dvojcu rodila ideja o pokretanju vlastitog biznisa. Po završetku studija susreli su se sa činjenicom da je, kako kažu, tržište rada prezasićeno kadrom stomatološke struke, te da su u situaciji u kojoj sami moraju pokrenuti inicijativu i stvoriti sebi radna mjesta.

„Najbitniji korak je bio odlučiti se za privatnu praksu, skupiti hrabrosti, stisnuti zube, a onda je sve išlo svojim tokom, procedura je sama po sebi dovoljno jasna tako da u toku realizacije nismo imali većih problema“.

Kada smo ih pitali koji im je bio najstrašniji momenat, oduševili su nas odgovorom.

„Najstrašniji trenutak je definitivno bio prvi radni dan, jer smo u samom procesu pripreme prostora i prikupljanja papirologije bili u potpunosti preokupirani aktuelnim dešavanjima da nismo ni bili svjesni šta slijedi i kakav ogroman prvi korak smo napravili“.

Istakli su da su se, iako su oboje nagrađeni kao najbolji studenti svoje generacije, susreli sa mnogim nepoznanicama koje se jednostavno ne uče na fakultetu, kao što su birokratija i nabavka materijala.

Reakcije pacijenata na tako mlad i dinamičan doktorski tim su, kako nam Amar i Dunja kažu, raznovrsne.

„Naravno da smo se susretali i  sa pomalo stereotipnim načinom razmišljanja da svi doktori moraju biti stariji i ozbiljni da bi se steklo povjerenje, no na sreću mnogo su više zastupljene pohvale. Pacijenti cijene naš trud, pristup i pažnju koju im posvećujemo pošto smo mlada ekipa, puna entuzijazma i radnog elana“.

U pokretanju vlastitog biznisa veoma je bitna podrška okoline, pa su Dunja i Amar sa nama podijelili svoje iskustvo.

„Možemo zasigurno reći da smo imali izuzetnu sreću, pa smo naišli na bezgraničnu podršku naših bližnjih, ne samo u finansijskom pogledu nego i u savjetima, strpljenju i ljubavi koju su nam pružali u toku cijelog procesa. Bilo je tu nevjerovatno mnogo lijepih riječi, preporuka, savjeta i utrošenog vremena, te se ovim putem želimo još jednom zahvaliti svima koji su bili uz Floss&Gloss od prvog dana“.

I pored strašnih momenata Amar i Dunja su uspjeli naći svoje mjesto na bh. tržištu, te doživjeti mnoštvo posebnih i pozitivnih trenutaka.

„U našem poslu je svaki dan novi izazov, kao što je i svaki pacijent nova lijepa priča. Mi smo najsretniji kada vidimo osmijehe na licima pacijenata jer svaki od njih je znak da radimo nešto dobro“.

Fascinirala nas je strastvenost i posvećenost radu ovih mladih stomatologa.

„Nevjerovatan je osjećaj nekome pomoći da se oslobodi straha od stomatologa, jer mi napredujemo zajedno s našim pacijentima. Satisfakcija je raditi i sa malim pacijentima, djecom koja prvi put dolaze kod stomatologa. Bitno nam je da od najranijih dana života postanu svjesni činjenice da stomatolog nije strašan i zastrašujući nego da moraju voditi računa o svojim zubićima. Posebno lijep osjećaj je kada nam se pacijenti jave nakon završene intervencije i kažu kako mnogo više uživaju u životu, u komunikaciji sa ostalima i da ne sakrivaju osmijeh. Tada se osjećamo počastvovano, jer smo na neki način uspjeli poboljšati kvalitet života osobi. Često kažemo pacijentima da je život sam po sebi dovoljno strašan tako da bi trebali iskoristiti svaku moguću priliku da se smiju i uživaju u njemu“.

Poteškoće mladih poduzetnika su mnogobrojne, ali se Dunja i Amar nisu predali, našli su načine da ih prevaziđu.

„Primarna poteškoća jeste kako napraviti brend na tržištu koje je već dovoljno zasićeno i na kojem preovladavaju biznisi sa porodičnim tradicijama. Marketing, pogotovo u našoj branši, ima dosta velika ograničenja, tako da je nama kao mladim ljudima bilo izuzetno teško izreklamirati se i privući pacijente. Danas se susrećemo sa svakodnevnim poteškoćama, tu su rokovi, doprinosi, takse, vodosnadbijevanje grada Sarajeva, ali ih mnogo lakše prevazilazimo. Mi zaista nismo imali većih poteškoća u institucijama, administracija jeste komplicirana i obimna ali smo srećom uvijek nailazili na ljude koji su bili spremni uputiti nas u sljedeće korake. Smatramo da država ne pruža dovoljnu podršku mladim poduzetnicima što odbija mlade ljude od osnivanja sopstvenog biznisa. Smatramo da fondova i projekata koji su namjenjeni za ovu svrhu nema dovoljno ili su pogrešno raspoređeni. Država bi trebala biti vjetar u leđa mladima, a ne okov. Također, za mlade poduzetnike čije su firme u povojima, visina doprinosa i obaveza prema državi je nerealna, te smatramo da bi se za tu kategoriju trebali uvesti olakšavajući uslovi“.

O svojoj budućnosti, te mehanizmima napretka su rado govorili sa nama.

Trudimo se da napredujemo svaki dan, stomatologija je nauka koja je u konstantnom razvoju, te je neophodno pratiti najnovije trendove. Trudimo se pohađati kurseve i kontinuirano se educirati o novim tehnikama rada i materijalima. Također, ulažemo u opremu ordinacije da bismo svojim pacijentima mogli osigurati najmodernije i najbolje od stomatologije. U planu nam je razviti ordinaciju u specijalističku ustanovu kako bismo mogli pružati sve vrste usluga. Želja nam je u što skorijem periodu proširiti naš mali kolektiv, te pružiti priliku mladim stomatolozima da steknu neophodno radno iskustvo“.

Nakon ovog razgovora se cijeli tim Fondacije 787 veseli narednoj posjeti stomatologu, a Floss & Gloss timu želimo mnogo sreće i blistavih osmijeha u daljem radu.

Autorice: Marija Pudarić & Edina Velić

2
0
0