IMANI Made in BiH, Tuzla

Vjera u bh. brendove

Misija Fondacije 787 je osnaživanje poduzetničkih namjera žena i mladih u BiH. Najčešće ćete uz sve naše priče vidjeti i #poduzetnaBiH787.

Vizija Amele Suljkić, zaljubljenice u "Made in BiH" proizvode je upravo pronalazak takvih proizvoda i upoznavanje mladih poduzetnika kako bi njihove radove predstavila u svom concept store.

"Na ideju o ovom concept storu sam došla još prije tri godine, međutim realizovana je u junu 2016. godine. Ja vjerujem da Tuzla zaslužuje da bude upoznata sa našim proizvodima, da našim dragim damama budu što više približeni naši bosanskohercegovački proizvodi, jer su vrijedni svake pohvale. Što se tiče samog naziva, to je onako nastalo spontano. Kao što već znate riječ IMAN u prevodu znači Vjera. Razmišljala sam, da mi za naziv treba nešto što će ukazivati da je to dućan naših proizvoda. Uz pomoć moje prijateljice i grafičke dizajnerice, koja je i osmislila cijeli naš vizualni identitet, Irme Ibrić, došli smo na ideju da ustvari nastavak bude Made In BiH. Svima je opće poznat hashtag #madeinBiH i znali smo da će to biti prepoznatljivo i inspirativno. A sam prevod IMANI Made in BiH bi bio Vjera u bh. brendove, kreatore, proizvode, vjera u naše tržište", započinje Amela svoju priču.

Pitali smo Amelu da li se pri osnivanju biznisa susrela sa nekim preprekama. "Ovdje će svi na prvu pomisliti: ma daj nema šanse, to nije istina itd., međutim što se tiče same registracije obrta od početka do kraja je sve prošlo odlično. Pričamo o nekome ko je inače iz Lukavca, a registruje obrt u Tuzli. Opština Tuzla, Ministarstvo Tuzla, Porezna uprava i ne mogu više ni da se sjetim ko ima u tom nizu, su bili divni, svaka pohvala za njih, jer odlično odrađuju svoj posao".

Svoj rad sa mladim poduzetnicima i poduzetnicama opisuje kao sticanje novih poznanstava i odličnu saradnju. U ponudi concept store se nalazi preko 20 brendova. "Samo zamislite koji su to pregovori, koji su to kreativni kapaciteti, prosto nekada sjednem i razmišljam, pa bravo Bosno i Hercegovino, stvarno imaš kvalitetne, divne ljude koji se itekako bore da opstanu na našem tržištu i drago mi je da u tome barem nekako mogu pomoći".

Amelin tim čine mama Meliha Suljkić, bez koje kaže da ništa ne bi moglo funkcionisati, zatim model Adaleta Imamović, fotograf Edin Moranjačkić (E.M Photography), te grafička dizajnerica Irma Ibrić i arhitektica Maja Dedić. Amelin cilj je svakako nastaviti sa širenjem tima, čemu se raduje u skoroj budućnosti. Nedavno su preselili na novu adresu u Tuzli, u ulicu Džafer Mahala br. 38, te s obzirom na veći prostor uskoro planira ponuditi i mušku odjeću, ali i pokretanje vlastitog brenda.

Za kraj našeg razgovora zamolili smo Amelu da svoju pozitivnu energiju podijeli sa mladima u BiH koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa.

"Ako želite nešto krenuti, molim vas, volite to što želite pokrenuti, jer ako vas to ne čini sretnima i ako utiče na vas negativno i to radite samo da biste ostvarili neki profit, odustanite, jer ćete u tome svemu samo izgubiti sebe. Naravno profit je bitan da bi se opstalo, ali kada volite ono što radite, pa i da nekada ne bude profita vi nastavljate dalje, idete dalje, jer vas ljubav prema tome pokreće. A čim je tu ljubav i pozitivna energija, vjerujte mi da ne može biti loše, a to znam iz svog vlastitog iskustva. Ne dozvolite da vas neko sputava i ne slušajte negativne komentare, jer oni nikada neće znati ono što vi znate. Morate biti odlučni i istrajni u onome što želite. Presretna sam poslovanjem IMANI dućana i vjerujem u sve što radim, da sam sigurna da će tu biti još mnogo uspjeha".

1
0
0