Predstavljamo Dinu, Sunčicu, Anu i Miću - učesnice i učesnike OK 787 Radionica

Fondacija 787 nastavlja saradnju sa Operacijom kino, putujućim projektom Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala, i u 2017. godini.

Učesnice i učesnici dolaze iz 10 gradova BiH i svi su aktivni u svojim lokalnim sredinama, pa su time izabrani a unaprijede svoje vještine i znanja iz brojnih oblasti, a pod mentorstvom Fondacije 787.

Tri radionice, tri mjeseca i tri članka u kojim ih pobliže predstavljamo. Ovaj put pročitajte više o Dini Brljevcu iz Zenice, Sunčici Đukanović iz Milića, Ani Mikulić iz Širokog Brijega i Mići Matiću iz Ugljevika.

Dino je profesor razredne nastave, koji trenutno radi kao organizator zabavnih aktivnosti u Multiplexu Ekran Zenica. Dino za sebe kaže da je animator, muzičar u srcu, aktivista u glavi i veliki naturofil. "Kažu ko voli prirodu voli i ljude, i to je istina, zaista sam komunikativan i volim upoznavati nove ljude koji imaju životna iskustva puna zanimljivosti i za njih se vežem. Volim imati aktivan dan, stoga sam i ranoljegaoc, osim kada puštam muziku sa svojim kolektivom."

Dinu smo pitali kako proaktivno djeluje u svojoj sredini?

"Proaktivno djelujem u svojoj sredini tako što svaki dan prvo djelujem na sebe, sagledavajući ispravne i neispravne postupke i aktivnosti koje sam realizirao, zatim u svom mikrokosmosu, a moj mikrokosmos čine porodica, djevojka i  prijatelji koji zajedno samnom aktivistički djeluju u našem gradu kroz projekte poput "Hrana, ne oružje", "Kritična masa" ( biciklistički pokret) i raznorazne eko i muzičke festivale i radionice u našem udruženju mladih za promociju eko i alternativne kulture Priroda i društvo." Dino smatra da svako treba i može biti proaktivan ako uzme mali zalogaj i prvenstveno mijenja svoj mikrokosmos, pa će se to djelovanje, čak nekad i nesvjesno, proširiti na širu zajednicu.

Sunčica je veliki zaljubljenik u umjetnost koja ju konstantno ispunjava. Amaterski se bavi  fotografijom, crtanjem i povremeno svira gitaru. Ističe da je veoma komunikativna, druželjubiva i nasmijana osoba, i misli da je to ono što osobe koje je tek upoznaju uoče kod nje. Sunčica živi u Milićima, gdje je završila osnovnu i upisala srednju školu. Trenutno je četvrti razred gimnazije. "Budući planovi su mi da upišem Fakultet političkih nauka, u Sarajevu, na odsjeku za Međunarodne odnose i diplomatiju. Aktivna sam u nevladinom sektoru šest godina. Član sam upravnog odbora i PR Omladinskog savjeta, Milići. Tokom svog srednjoškolskog obrazovanja aplicirala sam, učila i pohađala brojne edukacijske, društvene, zabavne radionice i seminare."

-Sunčice, koju vrstu komunikacije preferiraš?

"Preferiram verbalnu komunikaciju. Izrazito sam komunikativna osoba. Volim da saslušam i da me neko sasluša. Mislim  da je izgovorena riječ u velikoj prednosti nad pisanom formom. Topla riječ će uvijek imati svoju težinu koju ništa ne može zamijeniti. Učestvujući na brojnim predavanjima, naučila sam mnogo toga o komunikacijskim vještinama. Na osnovu dosadašnjeg stečenog znanja, dijelim mišljenje sa ljudima koji tvrde da najviše možemo naučiti na praktičnim primjerima, slušajući iskustva drugih i govoreći o  svojim iskustvima."

"Dolazim iz Širokog Brijega i učenica sam Gimnazije fra Dominika Mandića. Bila sam volonter tri godine na Mediteran Film Festivalu, a 2016. godine imala sam i neke posebne zadatke kao dio organizacije. U sklopu tog festivala već par godina surađujemo sa Operacijom Kino", kaže nam Ana.

Na Radionici u Sarajevu imali smo i predavanje o društvenim mrežama. Za Anu je komunikacija općenito jako važna, kako u svakodnevnom i privatnom životu, tako i u javnosti. Kaže nam, da su se na predavanju koje je za učesnike održala Erna Saljević ,poznatija pod imenom "Diva is back", upoznali upravo sa tom komunikacijom u medijima. "Objasnila nam je kako svoje internetske mreže usmjeriti da bi nam se povećala njihova aktivnost, kako privući pažnju i kako nam upravo taj internet, u današnje vrijeme, može služiti kao najbolja oglasna ploča. Tema je bila izrazito opširna, ali ovih sat i pol vremena su bili sasvim dovoljni da sve shvatimo i primjenimo. Za svoje kolege ne znam,ali sam sigurna da ja hoću!"

"Zovem se Mićo Matić i dolazim iz Ugljevika. Rođen sam 11. januara 1989. godine u Bijeljini. Po zanimanju sam diplomirani inženjer informatike i trenutno nezaposlen u struci. Član sam omladinskog udruženja „Centar mladih Ugljevik“ od decembra 2015. godine. Najprije sam bio predsjednik Skupštine, a trenutno sam predsjednik Upravnog odbora navedenog udruženja. Takođe sam i jedan od osnivača Lokalnog volonterskog servisa u Ugljeviku. Kroz učestvovanje u rukovodstvu pomenutog udruženja, učestvovanje u projektu i koordinisanju na nekim od njih, jačao sam svoje organizacione sposobnosti, a isto tako i drugih članova", započinjemo razgovor sa jednim od najaktivnijih učesnika Radionica.

Mićo ističe da se često prijavljuje na pozive koji omogućavaju novi vid neformalnog obrazovanja, kako bi usvojio nova saznanja, ideje i iskustva, a isto tako pokazao i svoje mogućnosti i otkrio nove lične potencijalne sposobnosti i vještine. Njegov cilj je da se svi mladi pokrenu, osjećaju korisnim u društvu, duhovno i moralno uzdižu i da, kroz vlastite aktivnosti i vidljive rezultate, mladi budu primjer budućim naraštajima.

Na pitanje za koga bi rekao da mu je uzor kao lider, Mićo nam kaže da je to Branko Petrović, za koga ističe da i pored svojih mladih godina ima dosta iskustva u vođenju grupe mladih ljudi. "Branko je momak iz mog okruženja koji se opredijelio na studiranje u Banja Luci, na Visokoj školi unutrašnjih poslova. Sam odabir njegove profesije ukazuje na činjenicu da je riječ o organizovanoj, disciplinovanoj osobi, osobi koja ima autoritet, stav i mišljenje, fizičku i psihičku sposobnost. On je ujedno i osnivač udruženja „Centar mladih Ugljevik“, osoba koja je za kratko vrijeme uvela novinu u naše rodno mjesto, okupila i okuplja mlade oko sebe. A pored tog udruženja, član je brojnih organizacija na nivou Republike Srpske, i isto tako je na putu ka formiranju novih, a sve u cilju da pokrene mlade, probudi ih iz svakodnevne letargije i ukaže na različite mogućnosti kojima se mogu okrenuti i međusobno povezati, kroz međusobnu saradnju i druženje."

Hvala ekipa, radujemo se predstavljanju i ostalih učesnika 🙂

0
0
0