Završen treći ciklus Radionica Operacija kino i Fondacija 787

Proteklog vikenda u Ugljeviku je održana posljednja ovogodišnja edukativna radionica za mlade Operacije kino, putujućeg projekta Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala. Radionice se realizuju u saradnji sa Fondacijom za društveno-ekonomski razvoj 787.

Podsjećamo, prvi ciklus radionica održan je krajem januara u Sarajevu, a potom i drugi u Širokom Brijegu.

Teme posljednje radionice bile su: Osnove projektnog menadžmenta, Operacija kino i primjena stečenog znanja pri planiranju OK aktivnosti koje učesnice i učesnici imaju priliku realizovati u narednim mjesecima.

U radu radionice u Ugljeviku učestvovali su mladi iz deset bh. gradova: Ana Mikulić, Dino Brljevac, Dragan Vuković, Marina Tomić, Mićo Matić, Slavica Kraljević, Sunčica Đukanović, Sumejja Spahović, Tarik Halkić, a predavači su bili Denis Rudonja, trener, Dajan Javorac, režiser i poduzetnik, predstavnice Fondacije 787 i Ajla Tucaković, koordinatorica OK. Gost je bio Miroslav Ilić, direktor Javne ustanove Dom kulture Žepče, prošlogodišnji učesnik OK radionice.

"Znanja i vještine, koje su polaznice i polaznici Radionica usvajali kroz edukaciju i diskusiju sa trenerima i edukatorima u protekla tri mjeseca, učesnici će imati priliku pokazati u praksi kroz realizaciju aktivnosti u svojim lokalnim sredinama. Zadovoljstvo nam je vidjeti napredak koji su učesnici ostvarili, radujemo se rezultatima koje će ostvariti kroz praktični rad, te svakako dodjeli certifikata i zajedničkom druženju na Sarajevo Film Festivalu.  Posebno se zahvaljujemo domaćinima Mići i Draganu, koji su se iznimno potrudili da nam boravak u Ugljeviku ostane u sjećanju", izjavila je Dijana Duvnjak, predsjednica Upravnog odbora Fondacije 787.

Ovogodišnje radionice promovirale su društveni aktivizam i poduzetničku kulturu među mladima sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i vještina učesnika potrebnih za izgradnju proaktivnog stava i učešća u društveno-ekonomskim i kulturnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Sumejja Spahović, učesnica iz Sarajeva opisala je svoje iskustvo učešća na Radionicama: "Moram da kažem da je učešće na radionicama zaista izvanredna prilika za sve mlade ljude koji su na početku karijere da se društveno aktiviraju, te doprinesu u kulturnim i poduzetničkim aktivnostima u svojim lokalnim sredinama. Zadovoljstvo mi je što sam bila učesnik ovogodišnjih radionica. Stekla sam nova znanja, usvojila neke nove vještine, upoznala divne ljude s kojima planiram nastaviti saradnju, kako poslovno, tako i privatno."

Cilj ove vrste edukacije i aktivnosti jeste kreiranje mreže mladih, koji bi kao nova generacija lokalnih aktivista i partnera, a uz pomoć kreativne industrije, povećali učinak djelovanja u lokalnoj sredini, te omogućili uspostavljanje aktivnijeg programa za mlade.

0
0
0