Predstavljamo Marinu, Slavicu i Tarika - učesnice i učesnika OK 787 Radionica

Edukativni dio ovogodišnjih radionica smo završili. Na učesnicima je sada da implementiraju stečeno znanje kroz aktivnosti u svojim gradovima i lokalnim sredinama.

Učesnice i učesnici dolaze iz 10 gradova BiH i svi su aktivni u svojim lokalnim sredinama, pa su time izabrani a unaprijede svoje vještine i znanja iz brojnih oblasti, a pod mentorstvom Fondacije 787.

Tri radionice, tri mjeseca i tri članka u kojim ih pobliže predstavljamo. Na radionici u Ugljeviku razgovarali smo sa Marinom Tomić iz Žepča, Slavicom Kraljević iz Mostara i Tarikom Halkićem iz Bosanske Krupe.

Marina je završila na Ekonomski faluktet u Osijeku, RH. Na radionice Operacije kino je došla po preporuci direktora javne ustanove Doma kulture Žepče u kojoj radi kao pripravnik.

"Između ostalog, nešto jako korisno što sam naučila na ovim radionicama jest kako koristiti feedback. Zašto? Kao glavni razlog jest taj što sam spoznajom teorijskih osnova i upoznavanjem feedback-a kroz primjere shvatila kako nekome uputiti prvenstveno pohvalu, a potom i kritiku, no u smislu da se ona odrazi u unapređenju osobe kojoj je i upućena, te da se izbjegne njeno shvaćanje kao napad ili negativan stav. Također, spoznala sam da koliko je važno dati feedback, toliko je važno i primiti ga. Jer bez obzira kakvo mišljenje imamo sami o sebi, važna je i slika kako nas drugi vide te kako vide naše postupke, jer prihvaćanjem njihovih savjeta izgrađujemo i nadopunjujemo odraz našeg ogledala", kaže nam Marina.

Slavica za sebe kaže da je filmski i festivalski entuzijast. Dodaje da Radionice kojima je prisustvovala će joj pomoći koliko ona to odluči, a to nam kaže iz razloga jer su Radionice multipraktične i pokrivaju mnogo situacija u životu. "Pokušat ću ih primjenjivati najprije u svakodnevnim situacijama – ponekad vrlo jednostavnim, a onda se nadam i u zahtjevnijim. Ne bi se čovjek ni zapitao treba li mu vještina za neke stvari koje nam dođu prirodno i svakodnevno, a ove radionice su me natjerale na mnoga razmišljanja. Primjenjivat ću ih svakako, od organizacije sebe same, pa do nekih projekata u budućnosti kojima se svakako želim i planiram baviti. Između ostalog sudjelovati u projektima Operacije kino i još dosta sličnih."

Tarik je aktivan u mnogim udruženjima i fondacijama, a zaposlen je u JU "Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje" Bosanska Krupa. U posljednih 6 - 7 godina aktivan je u lokalnoj sredini u organizaciji humanitarnih, kulturnih i sportskih manifestacija.

Pitali smo Tarika koliko smatra značajnim činjenicu da će sa drugim učesnicima Radionica imati priliku realizovati aktivnosti u lokalnim sredinama i na taj način u praksi iskoristiti znanja stečeno na Radionicama?

"Na protekloj radionici smatram izuzetno značajnu činjenicu da ću raditi sa drugim učesnicima na realizaciji aktivnosti u našim lokalnim sredinama, a problem koji rješavamo jeste poboljšanje programa na našim manifestacijama, okupljanje većeg broja sugrađana, umrežavanje mladih između gradova učesnika, promocija naših lokalnih sredina itd. Smatram da će znanje stečeno na radionicama biti izuzetno korisno u organizaciji ovakvih aktivnosti."

Hvala Marina, Slavice i Tarik i vidimo se uskoro na Sarajevo film festivalu!

0
0
0