Uz "PoWEr" do uspješnog ostvarenja svoje poslovne ideje!

U okviru programa "PoWEr", nastavljamo naš rad sa poduzetnicama - učesnicama programa. U proteklom mjesecu, učesnice su radile na izradi poslovnog plana za svoj biznis, te smo se okupili na trećem modulu Programa. Ovaj modul bio je posvećen unaprijeđenju znanja o tome kako finansirati razvoj ideje u biznis, te razvoju vještina poslovnog komuniciranja i pregovaranja. S učesnicama se družimo do marta 2018. godine, a nakon nekoliko proteklih mjeseci, pitali smo Klaudiju Ribić, iz Travnika i Zerinu Imamović, iz Sarajeva da s nama podijele svoje utiske sa programa.

"Sudjelovanjem u programu "PoWEr" imali smo priliku dobiti sva potrebna znanja i vještine koje su potrebne za pokretanje vlastitog biznisa. Kroz ovaj  program najprije smo se upoznali s onim što je najvažnije za svako poslovanje, a to su ekonomski i pravni aspekti poslovanja. Nakon toga prošle smo kroz obuku o komunikacijskim i pregovaračkim vještinama, marketingu, brendiranju proizvoda i usluga, faktorima uspješne prezentacije proizvoda,  itd. Nadalje, dobili smo informacije o mogućim izvorima financiranje vlastitih poslovnih ideja, koje su za učesnice bile od velikog značaja. Tijekom programa  svoja iskustva i savjete s nama su  podijelili i neki od uspješnih poduzetnika u Bosni i Hercegovini, nakon čega su mnogi ostavili otvorenu mogućnost suradnje i podrške. Vještine i znanja koje je pružio program "PoWEr" ne samo da su potrebna i primjenjiva prilikom upuštanja u svijet biznisa, nego su primjenjiva i potrebna u svakodnevnim životnim okolnostima, posebice kada govorimo o poslovnim okolnostima. Jedna od velikih  vrijednosti ovog programa je mreža poznanstava koju smo dobile. Naime, učesnice kao i članice Fondacije 787  predstavljaju veliku podršku jedna drugoj, a neke od učesnica programa napravile su veliki iskorak u osvarenju svojih poslovnih ideja, što je pravi primjer pozitivnog utjecaja ovog programa. Sudjelovanjem u ovom programu učesnice  su  došle do saznanja koji je najbolji način za ostvarenje njihove poslovne ideje,  te koji su sljedeći koraci kako bi uspješno ostarile svoje poslovne ideje", rekla nam je Klaudija.

Za Zerinu, program "PoWEr" je definitivno najsveobuhvatniji program u regiji, te je izuzetno zadovoljna visokim nivoom organizacije. "U toku šest mjeseci, pokriveni su svi aspekti koji su potrebni za kvalitetan start-up. Svi predavači su eksperti iz svojih oblasti. Usvojili smo znanja iz oblasti prava, finansija, marketinga, brendiranja,  zatim pisanja poslovnog plana, vježbanja komunkacijskih i prezentacijskih vještina, alternativnih načina finansiranja i još mnogo toga. Paneli koji su održani sa mladim uspješnim preduzetnicima su neprocjenjiv izvor savjeta, a uskoro dobijamo i mentore koji će nam pomoći u realizaciji naše ideje. Oduševljena sam posvećenošću učesnicama te njihovim biznisima kao i samom količinom konkretnih praktično primjenjivih informacija."

Zahvaljujemo se Zerini i Klaudiji i željno očekujemo naredni susret, jer mijenjamo sliku poduzetništva u BiH!

*Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State), organizuje program ekonomskog osnaživanja žena „PoWEr“. Program u trajanju od septembra 2017. do februara 2018. godine je namijenjen ženama iz Bosne i Hercegovine koje imaju poslovnu ideju ili su tek registrovale vlastiti biznis.

0
0
0