Fondacija 787 članica Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u BiH

Forum o (samo)zapošljavanju mladih osnovan je u okviru regionalnog projekta WeB4YES - Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih koji se provodi u 6 zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija). Cilj Foruma je uspostavljanje dijaloga između građanskog društva, vlasti i poslovne zajednice kako bi se izradile i zagovarale preporuke za politike koje bi unaprijedile zapošljavanje mladih i razvoj omladinskog preduzetništva. Forumom u BiH predsjedava Institut za razvoj mladih KULT, a Fondacija 787 je postala jednom od 24 članice.

Prvi i osnivački sastanak Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u BiH održan je 24.05.2018. godine u Sarajevu, a njegova tema je bila zapošljavanje mladih.

Prvom sastanku Foruma prisustvovalo je 18 institucija i organizacija kojima su predstavljeni ciljevi projekta WeB4YES kao i nacrti Izvještaja o zapošljivosti mladih i aktivnim mjerama za mlade. Članovi Foruma učestvovali su u konstruktivnom dijalogu na temu (samo)zapošljavanja mladih i preduzetništva, te su predstavnici Fondacije 787 u sklopu diskusije ukazali na problematiku nepostojanja adekvatnih statističkih podataka o mladima, a naročito o biznisima koje vode mladi.  Osvrćući se na dosadašnji rad, predstavnici Fondacije su također istakli da se preduzetnost, odnosno proaktivni stav može naučiti kako kroz neformalno, tako i kroz formalno obrazovanje. Prosječna mlada osoba u BiH ima slab društveni kapital, te  im je potrebno omogućiti da upoznaju ljude koji im mogu omoguciti pristup znanju i relevantnim kontaktima, stav je Fondacije. Pored toga, naveli smo da se nevladine organizacije najviše bave problemima mladih u BiH i pokušavaju pružiti mogućnosti koje imaju njihovi vršnjaci u drugim zemljama.

1
0
0