Kašahana - Od newsletter-a Fondacije 787 do omiljenog mjesta u gradu 

 

Sarajevo je prethodnog mjeseca postalo bogatije za mjesto koje je u kratkom vremenskom periodu osvojilo kako nepca tako i srca građana. Kašahana je sa svojom raznovrsnom ponudom zdravog i ukusnog doručka postala omiljeno odredište za početak novog radnog dana svojih posjetilaca. Naročito smo ponosni na činjenicu da je upravo Fondacija 787 odigrala značajnu ulogu u otvaranju ovog biznisa. Uz Kašahana doručak, razgovarali smo sa Selmom o tome kako su njen suprug Tarik i ona pretvorili svoju strast i svakodnevnicu u biznis.

Zasto baš Kašahana? Je li baš jedno takvo mjesto nedostajalo Sarajevu?

Na našim putovanjima u pravilu tražimo mala autentična mjesta u koja idu lokalci. To su uvijek kafići ili restorani, koji nisu dio lanaca i koji imaju neku svoju specijalnost, bio to poseban kolač, kafa, salata ili jednostavno neka filozofija koju slijede i kojom odiše njihov prostor i cjelokupna usluga.

Uvijek su to mjesta na kojima najviše uživamo i po kojima zapamtimo velike gradove. Ono posebno što smo mi mogli ponuditi su upravo naše kaše koje jedemo i isprobavamo u najrazličitijim varijantama već nekoliko godina. Primijetili smo da u našoj okolini ima sve više ljudi koji razmišljaju o zdravoj prehrani, a da ponuda u ugostiteljskim objektima nije baš široka u tom segmentu. I tako se sve poklopilo. Napravili smo jedno mjesto u kojem pravimo i služimo ono što sami jedemo. Pri tome se ponosimo time što koristimo lokalne proizvode uvijek kada je to moguće, te uspostavljamo mrežu saradnje sa odličnim lokalnim brendovima (Biona, Noccio, Sherbetlook, Ćejf Coffee Roasters) i samim tim promoviramo priču da i bosanskohercegovačko može biti itekako kvalitetno i posebno.

U Sarajevu postoji par autentičnih, nama dragih mjesta koji uspješno rade upravo zahvaljujući neutapanju u masu, tako da u tom smislu nismo jedini. Ali nas jako raduje pridružiti se tom "pokretu" sa našim posebnim kašama i ostatkom naše ponude.

Realizacija ideje je započela nakon što ste ti i suprug vidjeli informaciju u Preduzetničkim novostima Fondacije 787. Reci nam nešto više o tome.

Da, upravo tako. Sudbina je htjela da pročitam vaš newsletter i vidim poziv za podršku samozapošljavanju Općine Centar upravo u vrijeme kada smo često pričali o ideji pokretanja vlastitog biznisa. Suprug je, iako dugogodišnji profesionalni sportista zahvaljujući nereguliranosti oblasti sporta, bio na evidenciji nezaposlenih nakon završenog fakulteta, te je razmišljao o završetku igračke karijere. I u tom smislu su se kockice poklopile, te je informacija od vas stigla baš u pravo vrijeme. Napisali smo biznis plan, prijavili se, prošli nekokoliko etapa usmenih prezentiranja i godinu dana poslije vas pozdravili u našoj Kašahani.


Put do osnivanja biznisa u BiH je trnovit. Šta bi izdvojila kao najveći izazov i kako ste ga prevazišli?

Nažalost jeste. Nama je najveći izazov bila činjenica da je nemoguće pronaći sve informacije na jednom mjestu. Mi, a vjerujem i većina ostalih poduzetnika, želimo poslovati u skladu sa propisima. Ne želimo tražiti nikakve rupe u propisima, sistemu ili bilo šta slično, nego postaviti posao na zdrave temelje i jednostavno raditi u skladu sa propisima ono za šta smo se registrirali. Sve propise i zahtjeve koje je potrebno ispuniti je, međutim, jako teško locirati.

Mi smo se izborili sa nedostatkom informacija tako što smo posjećivali i zvali sve moguće službe, inspektorate, komunicirali sa poduzetnicima koji već posluju, računovođama, itd. Dosta je tu izgubljenog vremena, energije i novca zbog loše organiziranosti. Vrlo često smo se osjećali tako kao da nas sistem namjerno sabotira u smislu da su propisi i organizacije rada pojedinih službi nekoordinirani. Ipak, nismo odustali. Shvatili smo to upravo kao izazov, kako ste i vi formulirali pitanje, koji ima za cilj da potvrdimo svoju volju i namjeru da pokrenemo biznis. Međutim, zaista ne bi trebalo biti tako. Često se čini kao da su poduzetnici i javne službe koje djeluju u oblasti poduzetništva na suprotnim stranama, a svima bi nam cilj trebao biti isti — uređeno društvo u kojem funkcionira poduzetništvo u korist svih. Mislimo da se upravo te vrijednosti trebaju promovirati kao zajedničke i u pravcu njihovog ostvarenja koordinirano zajednički djelovati.

 

Koja je tvoja poruka svima koji razmišljaju da pretvore svoju poduzetničku ideju u realnost?

Naša poruka je  - usudite se! Bolje danas nego sutra i bolje ove godine nego naredne. Ako imate ideju u koju iskreno vjerujete i koju živite, usudite se probati. I pratite rad Fondacije 787. Nikad ne znate kada ćete dobiti taj presudni mail.

Zahvalni smo na ovakvim izuzetnim preduzetničkim pričama i vidljivosti rada našeg tima. Selmi i Tariku želimo mnogo sreće i uspjeha u nastavku njihovog poslovanja, a rad Kašahane možete pratiti putem Facebook i Instagram profila.

(photo: Aida Redžepagić)

0
1
0