DOM COLLECTION - Bh. rješenja za kompanije iz cijelog svijeta

Iz dana u dan, svjedoci smo da mladi iz BiH svojom kreativnošću i kvalitetom osvajaju i oduševljavaju svjetska tržišta. Jedna od takvih uspješnih priča je i ona mladog tima kreativne agencije Dom Collection, koja se bavi marketingom, grafičkim i web dizajnom. Saznajte ko stoji iza uspjeha Dom Collection-a u našoj novoj preduzetničkoj priči.

Osnovani ste 1. aprila što je veoma zanimljiv izbor datuma za jedan ovakav poduhvat. Šta vas je potaklo da se ova preduzetnička priča pokrene?

Gospodin Daniel Verner, koji je naš direktor, je u saradnji sa poslovnim partnerom Edmondom Offermannom, gospodinom koji je u BiH poznat kao najveći donator na projektu žičare, ali i mnogobrojnim drugim projektima u Sarajevu, odlučio da krene u preduzetničku priču. Oni su već tada imali želju da se osnuje firma koja će biti od pomoći prilikom razvoja cjelokupnog projekta sarajevske žičare, ali i iz potrebe da lanac hotela u Švicarskoj dobije podršku u vidu grafičkog dizajna. Generalno, priča počinje radom našeg lokalnog inženjera u Švicarskoj, koji se pokazao kao vrlo dobar radnik i kao vrhunski profesionalac. Strani investitori su bili oduševljeni kvalitetom bosanskohercegovačkog radnika, te su uvidjeli da postoji potreba da takvu priču prošire i dovedu investicije na naše područje, te da, samim tim, lokalne kvalicificirane stručnjake uvežu sa njihovim tržištem.


Ko čini vaš tim i koji je to sinonim kojem težite vašim radom?

Mogućnost! Želimo pokazati da se lokalna pamet i obrazovanje mogu jednako realizovati i ovdje i u inostranstvu, samo je potrebno pronaći prave metode i kanale da bi taj rad bio prepoznat.
Struktura našeg tima se prilagođava projektima i zbog toga je kod nas uvijek sve izuzetno dinamično, a činjenica da su naši najveći klijenti većinom u inozemstvu, naš posao čini još uzbudljivijim. Angažujemo mnogo eksternih saradnika, koji nam pomažu u realizaciji aktuelnog projekta, no tu je i stalni tim sačinjen od kreativnog direktora, menadžera sadržaja kojeg plasiramo, kao i grafičkog i web dizajnera, koji na sebi svojstven način drže sve na okupu i konstantno teže izvrsnosti.


Kako je bilo pokrenuti biznis u BiH?

Naša država je, na našu veliku žalost, u potpunosti nespremna da otvori vrata investicijama, ne samo stranim, već i lokalnim. Pokretanje biznisa je za nas bio jedan ogroman posao, u koji smo uložili skoro četiri mjeseca svog vremena i konstantnog rada na administraciji. Zbog specifične državne strukture, nailazili smo na prepreke u svakom aspektu, međutim, nismo odustajali - bitna je istrajnost. Moramo pohvaliti i određene vidljive pomake naše administracije, a njih smo uočili u Općini Stari Grad Sarajevo, gdje je uz pomoć novog osmišljenog sistema moguće pratiti u kojoj je fazi vaš zahtjev, zahvaljujući kojem smo uvijek bili blagovremeno informisani.


Koliko se prvobitna ideja Dom Collection-a promijenila u odnosu na onu iz 2016. godine?

Dom Collection se proširio. Prvobitna ideja je bila da postoji servisna agencija koja će usluživati jednog klijenta vani, a zapravo kroz rad se pokazalo da možemo mnogo više. Sada iz Sarajeva razvijamo raznorazne projekte i plasiramo ih na mnogo različitih načina na svjetsko tržište. Početne 2016. godine su bile uposlene dvije osobe i tada se nije moglo očekivati mnogo toga za ponuditi. Strane kompanije su ovdje došle da otvaraju call centre, jer im je bila potrebna samo ta branša, međutim, kad su malo zagrebali po površini, uspjeli su otkriti mnoštvo pozitivnih stvari našeg tržišta i radnika. Samo jednu godinu poslije, otpočeo je naš znatno intenzivniji rad, jer smo u međuvremenu postali mozak operacija vani – mi smo bili oni koji razvijaju kompletan brend i oni koji pokreću biznis.


S kojim ste se izazovima susretali?

Mislim da svaka mala firma, pa tako i mi, u trenutku kada počinje raditi sa inostranstvom, zapravo dolazi do susreta sa drugačijim mentalitetom, što je nekako prešućena stvar. Društvo BiH je post-socijalističko društvo, iz nekog labavog staračkog kapitalizma i kao takvo dolazi u novi sistem pravila gdje je menadžer taj koji ima posljednju riječ. Potrebno je prilagoditi se - industrija je kreativna i opuštena, a zapadnjačka politika je izuzetno decidna. Također, bitno je dotaći se i problema potcjenjivanja našeg rada vani. Prilikom dogovaranja projekta, strani investitori su bili skeptični u vezi našeg rada, pa su razmišljali da je možda ipak bolje da projekat u Njemačkoj rade stručnjaci iz Njemačke kojih ima dovoljno. Ali, ipak smo angažovani mi, te smo se kasnije dokazali kvalitetom rada i cijenom. Prvobitno je cijena ta koja je stranom investitoru najprivlačnija, jer je ista usluga mnogo skuplja vani, a kvalitet i output je isti ili čak lošiji.


Da li postoji još neki projekat koji može poslužiti kao primjer priče u kojoj ste stranom investitoru razbili sliku o potcijenjenoj bosanskohercegovačkoj kvaliteti rada?

Hotelijerstvo - projekat koji još uvijek traje, a kompletna saradnja krenula je od ideje da samo budemo ispomoć i kreativni aspekt projekta. No, sada se taj hotel razvija preko nas uz niz raznovrsnih marketinških akcija, a zaslužni smo i na kreiranje i održavanje svih njihovih web stranica. Tu je bila velika razlika u cijeni i mislimo da su na početku time i bili najviše oduševljeni, uzimajući u obzir šta sve nudimo. A, svakako ih je fascinirao i naš poriv za istraživanjem novih načina i uključivanjem nove industrije, što pokazuje našu spremnost za rad i snalažljivost, što inače nije mentalitet zapadnjaka koji se drže onoga što je im opisano u obavezama. Nastojimo da razmišljamo 'out of the box', ali i da što više dobrih stvari iz stranih zemalja dovučemo u BiH, tj. da lokalne kapacitete koristimo za projekte vani, kako bismo bili most za lijepe priče sa investitorima.

Nedavno ste uveli i koncept co-sharing ureda. O čemu je riječ i koja je ideja iza svega toga?

Mi smo u različitim fazama imali različit broj uposlenika i koristili smo prostor u potpunosti, ali kada smo shvatili da se naš tim ponovo smanjio, zamislili smo koncept kojim želimo nešto ponuditi, ali i vratiti zajednici. Cilj je stvaranje profesionalnog odnosa na način da se stvori prostor za firme, nevladine organizacije i IT kompanije koje tek nastaju i koje imaju finansijskih poteškoća. Dakle, mi im želimo pomoći već opremljenim radnim prostorom u srcu grada. Oni bi time imali fantastične uslove za rad i to ispod neke realne tržišne vrijednosti. Svakako, cilj je da se spoji više različitih firmi a opet sličnih djelatnosti koje bi kasnije mogle međusobno sarađivati, a i mi bismo dobili priliku da vlastite usluge ponudimo tim firmama. Ideja iza sve toga jeste da se napravi paket (sličan princip kao i u HUB-ovima u Sarajevu), gdje bi se jednim računom riješile sve obaveze, što je velika stvar za nekoga ko nema osobu koja je zadužena za administraciju. Time bismo mi bili ti koji bi uzeli taj teret na sebe i riješili ih tih obaveza, a oni bi zauzvrat imali radni prostor i radnu opremu kako bi se maksimalno mogli posvetiti djelatnostima koje razvijaju. Više informacija, kao i fotografije našeg radnog prostora svakako su dostupne na našoj web stranici.


Koja bi to bila ohrabrujuća poruka za mlade koji imaju ideju i želju za pokretanje biznisa?

Jedino rad, sirovi rad, donosi rezultate. Tačno je da se ponekad sve u BiH čini jako komplikovano i konfuzno, ali je zapravo moguće uspjeti sa samo malo strpljenja. Uz sasvim normalan nivo rada moguće je imati sjajan život ovdje, pogotovo u poređenju sa mnogo više iscrpljujućim društvima, koja obećavaju daleko više, ali i traže mnogo više. Nije pogrešno investirati novac, vrijeme i energiju ovdje.

Naši roditelji su bili dio drugog sistema, koji je podrazumijevao neka hronologiju - znalo se da po završetku školovanja, treba da uslijedi zaposlenje, no danas, to nije tako. Zato ističemo da je jako bitno da se osoba 'trzne' i spozna vlastite prednosti i mogućnosti, umjesto idealiziranja. Možda je zaista lakše i brže osnovati biznis van granica naše države, ali ako su želja i motiv dovoljno jaki da se on pokrene ovdje, mogućnosti su zaista neiscrpne.

Ova motivirajuća poruka je najbolji način da zaključimo razgovor sa ovim sjajnim timom, a vama preporučujemo da nastavite pratiti njihov rad putem web stranice.

0
0
0