Održana press konferencija povodom otvaranja prijava za "EKI poduzetničku akademiju u saradnji sa EFSE fondom"

Iako se posljednjih godina provodi niz mjera i inicijativa da se ojača lokalna privreda, Kanton Sarajevo i dalje ne ispunjava svoje pune potencijale u tom smislu, te je krajem 2018. godine imao registrovana 72 poslovna subjekta po 1000 stanovnika. Poređenja radi, Beograd je krajem 2018. godine imao registrovana 92, a Grad Zagreb 109 poslovnih subjekata po 1000 stanovnika. 

Kako bi poticali poduzetništvo, osnivanje novih biznisa i njihov konstantan rast i razvoj u Kantonu Sarajevo, Mikrokreditna fondacija EKI i Akademija za poduzetništvo Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) u periodu od marta do juna 2020. godine organizuju Poduzetničku akademiju namijenjenu osobama sa područja grada Sarajeva, koje imaju poslovnu ideju ili su na samom početku svog poslovanja. Akademiju implementira Fondacija 787, a učešće za odabrane kandidate je besplatno.

Kako je istaknuto na press konferenciji održanoj u srijedu, 12. februara u prostorijama hotela Marriott Residence Inn u Sarajevu, Akademija će omogućiti učesnicima da steknu relevantna poslovna znanja i vještine, da uspostave bogatu i raznoliku mrežu profesionalnih kontakata, te će dobiti stručnu podršku u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis.

Sadina Bina, savjetnik direktora Mikrokreditne fondacije EKI Sarajevo je komentarisala: „Veliko nam je zadovoljstvo u saradnji sa EFSE Fondom pokrenuti Poduzetničku akademiju, koja će zasigurno omogućiti učesnicima da steknu važna poslovna znanja i vještine, te na taj način razviju svoje ideje u uspješne biznise. Ovaj vid edukacijske podrške predstavlja veliki doprinos u proširenju nefinansijskih usluga koje MKF EKI želi pružati zajednici i našim klijentima u budućnosti.“

Markus Aschendorf, predsjedavajući Razvojnog fonda EFSE koji vodi Poduzetničku akademiju ističe: „Čast nam je udružiti se sa MKF EKI u ovoj inicijativi, budući da EKI više od 15 godina pomaže EFSE-u u proširenju finansijske inkluzije i nefinancijskih usluga za lokalne poduzetnike.“

Osim učešća u radionicama, učesnicima/ama će biti dodijeljeni mentori, imat će stručnu podršku prilikom ispunjavanja samostalnih poslovnih zadataka, te će putem pitch takmičenja dobiti priliku za finansiranje svoje ideje iz nagradnog fonda.  Kroz EKI-EFSE nagradni fond, osigurana su sredstva u iznosu od 10.000 KM za najuspješnije učesnike/ce programa.

Ukoliko želite postati dijelom EKI Poduzetničke akademije u saradnji sa EFSE Fondom, potrebno je da dostavite prijavu u elektronskoj formi na email adresu Fondacije 787 [email protected] sa naznakom „Poduzetnička akademija“ najkasnije do 21.02.2020. godine do kraja dana. Više o programu i načinu prijave potražite na web stranici Fondacije 787.

 

0
2
0