Rezultati istraživanja: „Kako kriza prouzrokovana virusom COVID-19 utiče na biznise i preduzetnike/ce u BiH?“

U periodu od 26. marta do 05. aprila 2020. godine, Fondacija 787 je provela istraživanje o uticaju krize prouzrokovane virusom COVID-19 na biznise i preduzetnike/ce u BiH. Online anketa je provedena među preduzetnicima/ama i vlasnicima/ama mikro, malih i srednjih biznisa u Bosni i Hercegovini, bilo da se radi o registrovanim ili neregistrovanim djelatnostima. Istraživanje je sprovedeno u skladu sa nastojanjima Fondacije 787 da pruži podršku razvoju preduzetničke zajednice u BiH, te će stoga sveobuhvatni rezultati istraživanja biti podijeljeni relevantnim institucijama vlasti u BiH, te međunarodnim organizacijama i drugim bitnim akterima.

U online anketi je učestvovalo ukupno 1.364 preduzetnika od čega 57,7 posto žena i 42,3 posto muškaraca. Od ukupnog broja ispitanika njih 90,1 posto je iz Federacije BiH, 9,2 posto iz Republike Srpske i 0,7 posto iz Brčko Distrikta.

Najveći broj ispitanika njih 86,2 posto su vlasnici mikro biznisa, koji zapošljavaju do 10 zaposlenih, te 11,7 posto vlasnici malih biznisa koji zapošljavaju do 50 osoba.

Na ključno pitanje kako je pojava COVID-19 virusa uticala na poslovanje i prihode biznisa ispitanika, čak 71,5 posto anketiranih odgovorilo je da je kriza već do trenutka provođenja istraživanja izuzetno negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode.

Zahvaljujemo svim vlasnicima/ama biznisa na izdvojenom vremenu pri odgovaranju na upitnik.

Kompletnu analizu istraživanja možete pročitati i preuzeti ovdje: Rezultati istraživanja, Fondacija 787

 

0
0
0