Sunita Fišić - slikarka, ilustratorica i street art umjetnica

Došlo je vrijeme za ispisivanje novih pozitivnih priča. Ovaj put to činimo u saradnji sa sjajnom bh. inicijativom #ŽeneBiH, u želji da istaknemo žene koje na različite načine djeluju u kreativnoj industriji. Naša mala zajednička inicijativa odvija se povodom Svjetskog dana umjetnosti (15. april), i trajat će od 16. do 22. aprila. U ovom periodu slavit ćemo kreativnost, umjetnost, preduzetništvo, a ponajviše žene u kreativnoj industriji Bosne i Hercegovine! 

Umjetnička, aktivistička i feministička inicijativa #ŽeneBiH okupila je 50 umjetnica koje su ilustrirale za istoimenu knjigu koja donosi 50 biografija izvanrednih žena iz Bosne i Hercegovine. S druge strane, Fondacija 787 posvećena je promociji inovativnih preduzetničkih ideja i inicijativa, a pogotovo podršci ženama koje pokreću samostalne biznise. Umjetnički i kreativni rad često je sastavni dio samostalnih poslovnih inicijativa koje pokreću žene. Stoga smo odlučile na ovaj način promovirati žene i njihove poslovne ideje, pogotovo jer smatramo da u krizi izazvanoj koronavirusom trebamo pružiti podršku malim biznisima kojima je poslovanje neminovno otežano.

U navedenom periodu predstavit ćemo sedam talentiranih i kreativnih žena, koje svojom umjetnošću i radom svakodnevno obogaćuju kreativnu scenu naše zemlje. Ovo je prilika da se upoznate sa njihovim radom, jedinstvenim pristupom i idejama, a saznat ćete i zašto su baš one nezamjenjivi dio kreativne scene u Bosni i Hercegovini.

 

Sunita Fišić - slikarka, ilustratorica i street art umjetnica

 

Sunita Fišić iz Sarajeva se bavi slikarstvom, ilustracijom i street artom, sa fokusom na ženske portrete i aktove. Učestvovala je na raznim umjetničkim festivalima u Sarajevu, Mostaru, Splitu, Bitoli, Eindhovenu, Berlinu i Washingtonu, gdje je izlagala samostalno ili na kolektivnim izložbama. Pored izložbi, radila je i live act slikanje na velikim površinama uličnih zidova.

 

 

  1. Na koji način umjetničke discipline / interpretacije tih disciplina, kojima se baviš, mogu biti profitabilne? Odnosno, kako si ih ti učinila profitabilnim?

Kada se bavite likovnom umjetnošću jako je bitno da eksponirate svoj rad, bilo da je to preko društvenih mreža ili učešćem na različitim umjetničkim festivalima, kolektivnim izložbama, ali i organizovanjem samostalnih izložbi, gdje ćete predstaviti sebe i svoj rad, na osnovu čega poslije dolazi do prodaje vašeg umjetničkog djela ili do neke ponude za posao koja može da bude nešto što možda do sada nikada niste radili.

Izazovi sa kojima sam se ja susretala su bili od izrade portreta na platnu 5x5 cm, body paintinga, bojenja stripova, ilustracija za plakate i muzičke covere, dekorativnog oslikavanja vrata, oslikavanja staklenih čaša i portala, do oslikavanja portreta na zidovima koji su bili i do veličine 7x12m2.

2. Da li tržište u BiH prepoznaje i da li je senzibilizirano za tvoj rad, budući da su u pitanju veoma specijalizirane niše rada?

Ako ste freelance umjetnik/ca u BiH, a vjerovatno i bilo gdje drugo na svijetu, na početku morate biti svestrani dok se ne pronađete u određenom pravcu umjetnosti u kojem ćete moći izraziti sebe, imati svoj potpis, stil u likovnom izrazu i biti toliko dobri u tome da postanete i traženi upravo zbog te svoje autentičnosti. Naravno, to zahtijeva dosta rada.

  1.   Koje su dobre strane tvog posla? Šta je pozitivno što se može istaknuti, poput anegdota ili pozitivnih primjera koji oslikavaju to kako ljudi poimaju tvoj rad i reagiraju na tvoje proizvode?

Najveće prednosti mog posla su sloboda i mogućnost kreativnog izražavanja. Neprocjenjiv je osjećaj kada završite svoj rad, a taj osjećaj osjeti i publika.

  1.   Šta bi olakšalo i pomoglo unapređivanju tvog biznisa?

Ono što bi mi mnogo olakšalo daljnji rad jeste adekvatan prostor za rad, atelje koji bi ujedno služio kao prostor za održavanje likovnih radionica, i kao galerijski prostor u kojem bi se mogle promovisati razne umjetnosti.

Sunitin rad možete pratiti putem Facebooka i Instagrama.

0
0
0