FooDish - Zdravi bh. proizvod koji osvaja kuhinje širom BiH

Još jedna preduzetnička priča iz BiH na koju smo ponosni jeste FooDish!

Osnivačice ovog biznisa, Leila Šeta i Emina Ćatić, upoznali smo početkom 2020. godine na SBF Startup Challenge-u u sklopu kojeg smo imali priliku zajednički raditi na pripremi pitch-a njihove biznis ideje.

O uspješnosti biznis ideje, a danas i samog biznisa, govori i činjenica da su upravo osnivačice FooDish-a pobijedile na ovom takmičenju, a nama je čast bila pratiti i podržavati njihove prve preduzetničke korake.

Ovaj mali bh. biznis koji svakodnevno ističe važnost zdrave ishrane i našem tržištu nudi upravo jedno od najmoćnijih zdravih rješenja, osvojio je srca i svih posjetitelja/ki našeg oktobarskog Bazara bh. preduzetnica, a polako ali sigurno svoje mjesto pronalazi na policama prodavnica širom BiH, pa tako i onih dm-a BiH.

Globalnu sedmicu preduzetništva je najbolje obilježiti jednom ovakvom pozitivnom preduzetničkom pričom. Pročitajte šta su Emina i Leila u razgovoru sa našim timom imale za reći o svom biznisu i njihovom preduzetničkom putu.

Kako i kada je nastao Foodish d.o.o?

FooDish d.o.o. je nastao zvanično u mjesecu novembru prošle godine, a s prodajom je krenuo od jula. Ideja za proizvodnjom gotovog goveđeg i kokošijeg temeljca nastaje u trenutku kada jedna mama u silnom haosu obaveza i zbrke u glavi ne stiže jesti zdrave kuhane obroke. S druge strane grada, Emina je bila zaposlena supruga koja je brinula o svom domaćinstvu i isto tako nije pronalazila dovoljno vremena za kuhanje. Ideja nas je povezala jer smo zaista odmah znale da je to ono što može olakšati svakom domaćinstvu, ma u kakvoj situaciji se nalazili.

Jednostavno temeljac je brzo, potpuno prirodno rješenje koje će olakšati našu svakodnevnicu i poboljšati kvalitet svakog obroka spremljenog kod kuće.

Opišite nam put od ideje do proizvoda?

U trenutku kada smo odlučili da se upustimo u rizik, uzmemo stvar u svoje ruke i započnemo našu priču, nismo znali mnogo toga o proizvodnji hrane životinjskog porijekla. Mnogo je regulacija, standarda i procedura koje se moraju ispoštovati kako biste uopće mogli dobiti pravo na legalnu proizvodnju istog. Upoznali smo mnogo ljudi koji su nam pomogli, naučili smo mnogo, i u svemu tome izgradili sebe i brend. Neopisiv je osjećaj nakon svog truda, rada, ljubavi držati gotov proizvod u svojim rukama.

U BiH mnoštvo je podrške za žene u biznisu, na koji način je podrška koju je FooDish tim dobio u proteklom periodu doprinijela razvoju biznisa?

Prije svega kroz podršku Fondacije 787 nas dvije smo se izgradile u samouvjerenije poduzetnice, dobile smo ogroman vjetar u leđa i savjete zbog kojih smo danas tu gdje jesmo. Naš biznis je dobio sasvim novu dimenziju, svjesne smo da još mnogo ima rada, ali je lakše kada znate da u svakom trenutku imate vojsku žena koje će pomoći.

Foodish je pravi porodični biznis, ali su i uloge jasno raspoređene. Opišite nam timski rad koji je iza svakog proizvoda i odluke.

Kada radite u timu najbitnije je jasno raspodijeliti uloge. U FooDish-u smo imali sreću da smo se svi gradili u različitim poljima pa je tako bilo lakše naći svoje mjesto u biznisu. Emina je ta koja je zadužena za proces proizvodnje i razvoj proizvoda, obzirom da je to nešto u čemu iskreno uživa, a Leila je krativna strana brenda i zadužena je za marketing i promociju. Salih i Timur rade na distribuciji i prodaji proizvoda.

Kakvi su FooDish planovi za budućnost?

Obzirom da smo na tržište plasirali goveđi temeljac, prioritet nam je predstaviti i kokošiji temeljac koji uskoro izlazi na tržište. Cilj nam je povećati prodajna mjesta i svakako raditi na novim recepturama i proizvodima. Mnogo drugih proizvoda se već kuha.

Šta biste poručili svima koji imaju ideju, ali se dvoume da li započeti s biznisom?

Naš savjet je da se odvažite i ne dopustite da ideja ostane samo san. Budite inspiracija sebi i svojoj okolini, jer u BiH zaista postoji mjesta za inovacije i rast.

Nastavite pratiti sjajni rad i novitete u ponudi ovog mladog tima putem zvanične FooDish.ba stranice, Instagram ili Facebook profila. 

0
0
0