Arijana Katana - SIGURNOST je ženskog roda

Svakodnevno svjedočimo doprinosu i značaju preduzetnica i njihovih malih biznisa širom BiH. Sada kada je veliki broj njih pretrpjelo negativne efekte COVID-19 krize, blagovremeno prepoznati njihove potrebe i pružiti im podršku nikada nije bilo važnije.

Jedan od programa koji pruža sveobuhvatnu podršku bh. preduzetnicama je „BizUP“, koji Fondacija 787 implementira u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, UN Women BiH, te Švedskom ambasadom u BiH. Upravo u okviru ovog programa realiziramo kampanju „Budućnost je ženskog roda“ gdje ćemo u periodu od 19.04. do 02.05.2021. godine predstaviti 15 sjajnih preduzetnica iz raznih dijelova BiH, te ćemo vas upoznati sa značajem i doprinosom njihovih malih biznisa bh. ekonomiji.

Da se među učesnicama “BizUP” programa pronašlo toliko kreativnih i jedinstvenih preduzetničkih priča iz kojih se može crpiti velika količina inspiracije i motivacije, svjedoči i razgovor sa preduzetnicom Arijanom Katana, osnivačicom bh. brenda „Jagy Carriers“. Ovaj biznis sa sjedištem u Sarajevu bavi se proizvodnjom nosiljki za bebe i dodatne opreme za nošenje, a zahvaljujući kvalitetnom materijalu i podesivom dizajnu, Jagy nosiljke roditeljima omogućavaju sigurnost i udobnost u svakom trenutku provedenom uz svoje najmlađe.

Na pitanje kako je nastao brend i otkud je došla inspiracija za upravo ovakav naziv, Arijana pojašnjava: “Jagy Carriers je porodična ideja i rezultat dugogodišnjeg iskustva i rada na domaćem i EU tržištu sa svjetskim kompanijama i organizacijama. Spojili smo profesionalno znanje i ljubav prema babywearing-u te stvorili brand „Jagy“ koji proizvodi nosiljke za bebe i dodatnu oprema za nošenje.

Ime „Jagy“ je skraćenica za baby Jaguar. Upravo je tako starija kćerka željela da se zove brat, pa je „baby Jaguar“ postao brend „Jagy Carriers“.

Pored supruga i mene koji vodimo posao, u „Jagy tim“ je uključeno puno saradnika koji se bave izradom nosiljki, proizvodnjom, dizajnom, produkcijom, fotografijom… Riječ je o vrhunskim profesionalcima iz svojih oblasti. Sjedište kompanije se nalazi u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu.“

A, šta to sve uključuje Jagy ponuda i šta nosiljke čini toliko posebnim?

“Mi smo započeli našu priču sa nosiljkama za bebe, a zatim smo širili paletu proizvoda na marame za nošenje, jakne za trudnice i nošenje, te ostali asortiman koji je vezan za nošenje beba.

Jagy Carriers nosiljke na prvom mjestu odlikuje sigurnost. Pod tim mislimo na sigurnost kojoj se posvećuje pažnja i kvalitet prilikom izrade nosiljke, ali i sigurnost koje osjećaju bebe prilikom nošenja. Bliskost koja se stvara nošenjem beba u nosiljci je posebna, a bebi je pružena sigurnost i udobnost tokom nošenja već od prvog dana. Kako beba raste pokazujemo joj svijet koji je okružuje i lakše komuniciramo sa bebom. Bezbrižna beba je sretna beba. Stoga i slogan Jagy Carriers kaže “Carried by Love”.

Jagy Carriers nosiljke su rađene po EN 130209-2:2015, a također su odobrene od strane International Hip Dysplasia Institute kao nosiljke koje su sigurne za razvoj bebinih kukova. Ovo je posebno važno za bebe do šest mjeseci starosti.”

„Jagy Carriers“ je odnedavno dostupan i u dm BiH marketima, pa se nosiljke za bebe, marame za nošenje beba i dodatni asortiman može kupiti u svim poslovnicama ovog marketa širom BiH. Arijana dodaje: “Poznato je da dm u svojim marketima nudi sve veći broj domaćih proizvoda, te smo izuzetno ponosni na ovu saradnju. Moram naglasiti da je “Jagy Carriers” jedini brend babywearing opreme koji se može kupiti u dm marketima u BiH. Također, od početka poslovanja nosiljke i dodatna oprema za nošenje beba se mogu naručiti i preko našeg web shopa www.jagy-carriers.com

Arijana je i podijelila svoje iskustvo u poslovanju tokom COVID-19 krize, te na koji način joj je „BizUP“ program podrške pomogao.

„Prošla godina je bila izuzetno izazovna, te smo određene planove odgodili za ovu godinu. Prije svega smo se fokusirali na razvoj poslovanja i na razvoj novih proizvoda koje ćemo plasirati u toku godine. Kada ste u poslu dugi niz godina, onda znate da svaki posao neminovno nosi uspone i padove, te smo prošlu godinu na taj način i promatrali. Naš odgovor na krizu je novi razvoj i novi ciljevi koje već implementiramo u ovoj godini.
Poduzetnicama je od velike važnosti da imaju podršku poslovnog okruženja i saradnika, posebno u izazovnim godinama kao što je bila prošla godina. Za nas je to bila i podrška Fondacije 787 i program „BizUP“. Pored finansijske podrške, koja nam je bila od izuzetne pomoći, kroz ovaj program smo dobile edukaciju iz različitih oblasti koja će svim poduzetnicama olakšati poslovanje. Ja bih lično iz cijele podrške izdvojila mentorsku podršku, ali i zabavni photoshooting sa Aidom Redžepagić.“

Da li su u planu Jagy tima neki novi proizvodi? Šta možemo očekivati u nastavku vašeg poslovanja?

Puno toga smo pripremili za bebe i roditelje, te sa nestrpljenjem čekamo da svaki od proizvoda prezentujemo. Konstantno smo u komunikaciji sa roditeljima, prvenstveno mamama, te slušamo potrebe tržišta.
Napravili smo određene prilagodbe na Simply Jagy nosiljkama za bebe, te će one od sada biti dostupne u dvije veličine, i to: baby size za bebe od mjesec dana do dvije godine, te toddler size za bebe od 8 mjeseci do tri godine.
Kroz BizUp program smo ostvarili i saradnju sa fenomenalnom dizajnericom Anom Lukenda koja je pripremila dezene za ekskluzivnu Limited Edition Jagy kolekciju.

Uskoro ćemo predstaviti i novi DeLux Jagy nosiljku koja će biti dostupna putem online prodaje, ali ćemo je plasirati i na tržišta EU.
Imamo još nekoliko proizvoda i nosiljki koje razvijamo i koje ćemo prezentovati u toku godine. Sve nosiljke prolaze kroz testiranje i certificiranje prije nego što se nađu u prodaji, jer nam je od izuzetne važnosti ponuditi siguran i kvalitetan proizvod.

Kako buduće mame/roditelji ili njima drage osobe mogu naručiti vaše proizvode i dobiti više informacija?

Pokušavamo što više informacija postaviti na našu web stranicu www.jagy-carriers.com, ali i društvene mreže (Facebook i Instagram) kako bi mame bile upućene u korištenje Jagy proizvoda. Na našem IGTV kanalu mogu se pronaći i video upute koje su pripremile certificirane babywearing savjetnice iz Italije, Grčke i drugih zemalja.

Nosiljke i accessories za nosiljke su dostupne u svim dm marketima u BiH, a mame koje preferiraju online kupovinu mogu posjetiti naš webshop.

Fotografija: Aida Redžepagić / Dizajn: Adin Pinjo

0
0
0