Mihaela i Mirela Brajdić - PRIRODA je ženskog roda

Svakodnevno svjedočimo doprinosu i značaju preduzetnica i njihovih malih biznisa širom BiH. Sada kada je veliki broj njih pretrpjelo negativne efekte COVID-19 krize, blagovremeno prepoznati njihove potrebe i pružiti im podršku nikada nije bilo važnije.

Jedan od programa koji pruža sveobuhvatnu podršku bh. preduzetnicama je „BizUP“, koji Fondacija 787 implementira u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, UN Women BiH, te Švedskom ambasadom u BiH. Upravo u okviru ovog programa realiziramo kampanju „Budućnost je ženskog roda“ gdje ćemo u periodu od 19.04. do 02.05.2021. godine predstaviti 15 sjajnih preduzetnica iz raznih dijelova BiH, te ćemo vas upoznati sa značajem i doprinosom njihovih malih biznisa bh. ekonomiji.

Upoznajte Mihaelu i Mirelu Brajdić, sestre preduzetnice koje stoje iza malog porodičnog biznisa "B-Oils" iz Bosanskog Petrovca. B-Oils nudi bogati spektar proizvoda koji imaju široku primjenu, poput one u kozmetici ili farmaceutskoj industriji, a kupci B-Oils proizvode koriste i kao suplemente u ishrani. 
Saznajte u nastavku šta se to sve može pronaći u Mihaelinoj i Mirelinoj ponudi, na koji način nastaju njihovi proizvodi i zašto su njihov život i poslovanje nezamislivi bez prirode.

Kako je započela B-Oils priča i gdje nastaju ovi prirodni i organski proizvodi?

„Našu firmu smo otvorili 2016. godine s ciljem pružanja tržištu spektra prirodnih i ljekovitih proizvoda koji bi bar malo potisnuli sintetičke preparate kojima je globalno tržište preplavljeno. Nalazimo se u Bjelaju, opština Bosanski Petrovac, na 600 metara nadmorske visine, gdje nam je na dohvat ruke preko 180 vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i šumskog voća.
Osnovni tim čine Mirjana, Mirela i Mihaela Brajdić, a neizostavni član B-Oils tima je i naš saradnik i investitor Paul Camilleri.“

Mihaela pojašnjava kako izgleda proces proizvodnje u B-Oils pogonu: „Cjelokupni proces proizvodnje se sastoji od nekoliko elemenata, a primjerice, proizvodnja hladno cijeđenih ulja započinje tako što u specijalnoj presi cijedimo ulja od takozvanih tvrdih sjemenki poput onih divlje ruže (šipak), nara, grožđa, orašastog voća, te uljarica. Nakon samog cijeđenja, ulje se ostavlja na određeno vrijeme da se staloži gdje se kasnije fizički odvaja od taloga, a nakon toga slijedi faza filtriranja i pakovanja. U proizvodnji ovakvih ulja dobijaju se nusproizvodi u vidu paste koja se plasira na tržište kao proteinska hrana, te suhe materije koje također možemo koristiti u ishrani i to u obliku brašna. Budući da ne pristajemo na kompromis i uvijek težimo vrhunskoj kvaliteti naših proizvoda, mnogo smo pažnje posvetili izboru naše opreme i mašina, pa tako, recimo, jedan naš vakuum destilator omogućava da dobijamo do 40% kvalitetnija ulja nego što je ponuđeno na tržištu.“

Na koji način planirate, a na koji način već sada distribuirate svoje proizvode?

„Prvenstveno smo krenuli sa osvajanjem domaćeg tržišta s planom postepenog širenja na regionalno, a zatim i međunarodno, a budući da osim u BiH imamo otvorenu i poslovnu jedinicu na Malti, otvaraju nam se mogućnosti lakšeg plasniranja na EU tržište, ali i šire.“ – dodaje Mirela.

Vaši proizvodi se mogu koristiti u različite svrhe i na različite načine, pa zbog toga imate i više različitih vrsta kupaca. B-Oils proizvodi se mogu koristiti za ličnu upotrebu, ali i u daljnjoj obradi i pripremi drugih proizvoda. Možete li nam reći nešto više o tome?

„Naši proizvodi se mogu koristiti u kozmetici i kao suplement ishrani. Sa našim proizvodima, kupac je u mogućnosti sebi priuštiti kvalitetnu kozmetiku mješanjem hladno cijeđenih ulja, eteričnih ulja i hidrolata, a kao suplement u ishrani može sebi obogatiti ukuse sa salatnim uljima i pastama u vidu dresinga na salatama ili pravljenja „raw“ hrane kao i smoothie-a. Također, u prehrambrenoj industriji se hladno cijeđena ulja i paste mogu naći i u konditorskoj proizvodnji slatkiša, kao što je recimo čokolada sa ukusom oraha. Farmaceutska industrija od naših ulja proizvodi lijekove na bazi bilja kao i mnogobrojne farmaceutske pripravke. Isto tako, sve više se u svijetu pojavljuju raznorazna sredstva za čišćenje koja se proizvode na bazi prirodnog i aromatičnog bilja - eteričnog ulja, budući da mnoga ulja imaju antibakterijska svojstva.
Cilj nam je omogućiti kupcima priliku da sami sebi naprave preparate koji odgovaraju njihovoj koži, ali i ukusu i stilu življenja.

B-Oils je bio dio Digital Trade Expo-a u Dubaiju. Budući da se dojmovi još uvijek slažu, kako je bilo učestvovati na jednom ovakvom sajmu?

„Krajem mjeseca marta prisustvovali smo virtuelnom sajmu Digital Trade Expo u organizaciji Arabian Organics iz Dubaija, na kojem smo predstavili naš rad i sve naše proizvode. Cilj nam je bio da se predstavimo tržištu i na ovaj način, te da ostvarimo vrijedne konekcije za buduće poslovanje. Obzirom da je sajam održan prije nešto manje od mjesec dana, izuzetno smo zadovoljni brojem pregovora koje je ovaj događaj pokrenuo za nas, a nekoliko firmi je izrazilo zainteresovanost za naše proizvode i njihovo plasiranje na tržište Dubaija.

A razgovarali smo i o značaju podrške u sklopu našeg „BizUP“ programa za poslovanje ovog bh. biznisa.

„Koncept ovog programa je osmišljen baš po našoj mjeri i potrebama! Tokom „BizUP“-a smo, između ostalog, radili i na strategiji izlaska na tržište, što je kompleksan proces zbog našeg velikog broja različitih proizvoda i ciljnih skupina kupaca/korisnika. Zahvaljujući ovog podršci, imali smo priliku upoznati pa i sarađivati sa velikim brojem stručnjaka sa bogatim znanjem iskustvom u vođenju i planiranju poslovanja profila biznisa poput našeg. Mišljenja smo da je izuzetno korisno čuti iskustva drugih i učiti o načinima plasiranja na tržište, kao i značaju adekvatnog predstavljanja na kanalima društvenih mreža. Obzirom da smo mi započeli proizvodnju samim dolaskom COVID-19 pandemije, i pored svih novih izazova, uz pomoć „BizUP“ programa uspjeli smo da se plasiramo na domaće tržište, konstantno radimo na razvoju više oblasti poslovanja, te da proširimo našu paletu proizvoda.“

Mihaela i Mirela su za kraj podijelile svoje planove u narednom periodu: „Zahvaljujući 'BizUP' programu nabavili smo dodatnu mašinu i sirovine, te smo ovim ulaganjem u kreiranju naših citrusnih ulja ostvarili potpunu zero waste proizvodnju. Trenutno radimo i na nekim novitetima, pa se nadamo da ćemo dolaskom ljeta tržištu predstaviti i novu liniju proizvoda, te vas pozivamo da nastavite pratiti naš rad za više informacija.“

Kako vas mogu kontaktirati budući kupci i saradnici u BiH ali i van granica naše zemlje?

B-Oils je, pored website-a www.b-oils.com i www.b-oilsmt.net, prisutan na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Također, prisutni smo i na platformi Arabian Organic.

Fotografija: Aida Redžepagić / Dizajn: Adin Pinjo

0
1
0