Naida Katica i "Choco Omnia" čokoladna priča iz Sarajeva

Preduzetnice se svakodnevno susreću sa različitim izazovima u vođenju svojih malih biznisa. Mentorstvo, edukativne radionice, prilagođena podrška, kao i rad s stručnjacima/kinjama u različitim poslovnim oblastima, samo su neki od koraka koji olakšavaju preduzetnički put i podstiču razvoj biznisa.

Jedan od programa koji pruža ovakvu vrstu podrške preduzetnicama jeste AWE Akademija za preduzetnice, koja se dugi niz godina implemetira na globalnom nivou, a od 2021. godine po prvi put i u Bosni i Hercegovini. Čast implementiranja prve AWE Akademije za preduzetnice u BiH pripala je Fondaciji 787, a realizaciju ovog programa podržala je Američka ambasada u BiH.

Akademija je kroz svoje višemjesečne aktivnosti okupila 30 učesnica iz cijele BiH i kroz 13 edukativnih modula omogućila im je prostor za usvajanje novog znanja, savladavanje izazova, ali i ostvarivanje mnogobrojnih kontakata, važnih za nastavak njihovog poslovanja i/ili razvoja biznis ideja. Kao završni događaj ovog programa održano je i pitch takmičenje na kojem su 4 najuspješnije preduzetnice osigurale bespovratna sredstva za unaprjeđenje rada svog biznisa i nastavak razvoja svojih biznis ideja iz nagradnog fonda vrijednog 17.000 KM.

Upoznajte pobjednice pitch takmičenja AWE Akademije za preduzetnice!

Predstavljamo vam Naidu Katica iz Sarajeva, osnivačicu biznisa „Choco Omnia“ koji je svoje poslovanje započeo za vrijeme pandemije COVID-19.

 

U namjeri da svojoj djeci obezbijedi zanimljive i edukativne aktivnosti, Naida je osmislila Ramazanski kalendar, a glavni cilj ovog proizvoda bio je svakodnevno podsticanje malih dobrih djela za koja djeca dobijaju slatku nagradu. Prijatelji i poznanici su bili oduševljeni idejom, što je podstaklo osnivanje samog brenda Choco Omnia i dijeljenje ove zanimljive ideje s roditeljima i djecom širom BiH.

 

Na pitanje u kojoj je fazi razvoja bila Choco Omnia na samom početku AWE Akademije, a u kojoj se nalazi sada, Naida je odgovorila: „Samu prijavu za program sam napravila u fazi kada sam svim snagama nastojala isporučiti sve kalendare koji su kupljeni. Tako da je početak programa za mene došao u najboljem mogućem trenutku, nakon što sam završila testiranje same ideje i proizvoda. Program mi je pomogao da uvidim koliko truda pokretanje jednog biznisa podrazumijeva. U ovom trenutku radim na razradi ideja i realizaciji novih proizvoda, kao i na dodatnoj promociji“.

Osvojena sredstava u sklopu Akademije Naidi će omogućiti nabavku mašine za pravljenje uzoraka kutija u procesu pripreme pakovanja Choco Omnia proizvoda. Na ovaj način, proces pakovanja će biti jednostavniji i efikasniji što će omogućiti proširivanje ponude i proizvodnju većih količina proizvoda. Jedan od dugoročnih planova Choco Omnia tima jeste saradnja i sa drugim malim biznisima iz BiH. U narednih šest mjeseci planirane su registracija biznisa te predstavljanje novih proizvoda u vidu novogodišnjih i rođendanskih poklona.

AWE Akademija za preduzetnice omogućila je Naidi da stekne nova znanja o razvoju i vođenju biznisa, te da se upozna sa velikim brojem preduzetnica koje također započinju svoje preduzetničke priče.

Kako nam je i sama Naida najavila, mnogo toga zanimljivog nam priprema Choco Omnia tim u nastavku svog poslovanja, pa tako njihov rad možete pratiti i podržavati putem Instagram i Facebook stranice.

0
0
0