Ana Dujmović - Zdraviji i kreativniji obroci uz “Male zelene”

Preduzetnice se svakodnevno susreću sa različitim izazovima u vođenju svojih malih biznisa. Mentorstvo, edukativne radionice, prilagođena podrška, kao i rad s stručnjacima/kinjama u različitim poslovnim oblastima, samo su neki od koraka koji olakšavaju preduzetnički put i podstiču razvoj biznisa.

Jedan od programa koji pruža ovakvu vrstu podrške preduzetnicama jeste AWE Akademija za preduzetnice, koja se dugi niz godina implemetira na globalnom nivou, a od 2021. godine po prvi put i u Bosni i Hercegovini. Čast implementiranja prve AWE Akademije za preduzetnice u BiH pripala je Fondaciji 787, a realizaciju ovog programa podržala je Američka ambasada u BiH.

Akademija je kroz svoje višemjesečne aktivnosti okupila 30 učesnica iz cijele BiH i kroz 13 edukativnih modula omogućila im je prostor za usvajanje novog znanja, savladavanje izazova, ali i ostvarivanje mnogobrojnih kontakata, važnih za nastavak njihovog poslovanja i/ili razvoja biznis ideja. Kao završni događaj ovog programa održano je i pitch takmičenje na kojem su 4 najuspješnije preduzetnice osigurale bespovratna sredstva za unaprjeđenje rada svog biznisa i nastavak razvoja svojih biznis ideja iz nagradnog fonda vrijednog 17.000 KM.

Upoznajte pobjednice pitch takmičenja AWE Akademije za preduzetnice!

Predstavljamo Anu Dujmović, osnivačicu biznisa Mali zeleni” iz Mostara, koji se bavi uzgojem i prodajom različitih vrsta mikrobilja. Ovaj porodični biznis uzgoj bilja vrši u unutrašnjim uvjetima, pod umjetnim svjetlom i kontrolisanom klimom, osiguravajući berbu tokom cijele godine, neovisno od vremenskih prilika. Ana i njen tim trenutno u svom asortimanu imaju svježe rezano bilje različitih vrsta, mikrobilje u lončanicama, te miješane salate.

 

Ideja o uzgoju organskog povrća rodila se zbog male dostupnosti ovakvih proizvoda, kao i sumnje u kvalitetu već postojećih. Ana i njen suprug oformili su vlastiti unutrašnji “kućni vrt” u kojem su počeli s uzgojem klasičnog povrća, zbog čije su uspješnosti odlučili proširiti asortiman te započeti uzgoj mikrobilja kao premium proizvoda velike nutritivne vrijednosti, koji se može sigurno proizvesti na malom prostoru.

Ana je podijelila šta ju je to motivisalo da se prijavi na AWE Akademiju: "Kako je naš biznis još uvijek bio na nivou ideje, AWE Akademija bila je savršeni modul za naučiti kako realizirati poslovnu ideju, ali i kako je dalje razvijati i unaprijeđivati. Osim toga, program nam je dao sveobuhvatno znanje koje će nam pomoći u daljem razvoju našeg biznisa kao i komercijalizaciji proizvodnje mikrobilja, koje će nam u konačnici omogućiti proizvodnju većih količina bilja kako bismo odgovorili na zahtjeve kupaca te postepeno proširili i samu ponudu".

 

Budućnost biznisa je isplanirana i do najmanjih detalja, a Ana se pobrinula da će sredstva ostvarena kroz AWE Akademiju biti dobro iskorištena. U narednih 6 mjeseci planirana je adaptacija prostora, nabavka opreme kao i registracija obrta. Prvi korak jeste kreiranje modernog zelenog laboratorija sa idealnim uvjetima za uzgoj biljaka, koji uključuju LED lampe s različitim spektrom svjetlosti, isušivače zraka i ventilatore. Dodatnu kvalitetu svojih proizvoda Mali zeleni osigurat će i povećanjem prostora za uzgoj, kao i nabavkom novih polica i posuda.

Kako Ana poručuje, osnovni cilj investicije je osigurati potpuno opremljen prostor za uzgoj mikrobiljaka - Zeleni laboratorij, te samim tim stvoriti preduvjete za povećanje proizvodnje, ali i same prodaje proizvoda ovog porodičnog biznisa, a Ana i njen tim će kroz svoje poslovanje nastojati promovisati i zdrave prehrambene navike, te mijenjati svijest ljudi o ovom životnom aspektu.

Bilo da tražite novi gastronomski doživljaj ili proizvod većih nutritivnih vrijednosti, uvjereni smo da ćete u ponudi mikrobilja koje uzgajaju Mali zeleni pronaći nešto za sebe.
Aninu preduzetničku priču i razvoj Malih zelenih nastavite pratiti putem društvenih mreža.

 

0
0
0