Vanja Lazić – Kreativni izražaj i živopisne ilustracije iz srca Klinčića

Preduzetnice se svakodnevno susreću sa različitim izazovima u vođenju svojih malih biznisa. Mentorstvo, edukativne radionice, prilagođena podrška, kao i rad s stručnjacima/kinjama u različitim poslovnim oblastima, samo su neki od koraka koji olakšavaju preduzetnički put i podstiču razvoj biznisa.

Jedan od programa koji pruža ovakvu vrstu podrške preduzetnicama jeste AWE Akademija za preduzetnice, koja se dugi niz godina implemetira na globalnom nivou, a od 2021. godine po prvi put i u Bosni i Hercegovini. Čast implementiranja prve AWE Akademije za preduzetnice u BiH pripala je Fondaciji 787, a realizaciju ovog programa podržala je Američka ambasada u BiH.

Akademija je kroz svoje višemjesečne aktivnosti okupila 30 učesnica iz cijele BiH i kroz 13 edukativnih modula omogućila im je prostor za usvajanje novog znanja, savladavanje izazova, ali i ostvarivanje mnogobrojnih kontakata, važnih za nastavak njihovog poslovanja i/ili razvoja biznis ideja. Kao završni događaj ovog programa održano je i pitch takmičenje na kojem su 4 najuspješnije preduzetnice osigurale bespovratna sredstva za unaprjeđenje rada svog biznisa i nastavak razvoja svojih biznis ideja iz nagradnog fonda vrijednog 17.000 KM.

Upoznajte pobjednice pitch takmičenja AWE Akademije za preduzetnice!

Predstavljamo ilustratoricu i dizajnericu Vanju Lazić, koja je ujedno i osnivačica brenda "Sputnik" iz mjesta Klinčići u općini Olovo. Vanja je svoje ilustracije počela aplicirati na odjevne predmete još prije tri godine, a svoju ljubav prema ilustraciji odlučila je pretvoriti u biznis i učiniti ih dostupnim široj publici u raznim formatima.

 

Likovi koje Vanja stvara izazvali su lavinu pozitivnih reakcija i upita da li „postoje“ u nekoj drugoj formi osim crteža, što je navelo da se ova preduzetnica počne baviti i apliciranjem svojih ilustracija na odjevne predmete digitalnim printom. Plan je ilustracije aplicirati tehnikom sito štampe, jednom od najstarijih vrsta štampe, koja omogućava kontrolu nad čitavim procesom kreiranja proizvoda, te se takvom aplikacijom na različite materijale osigurava bolja kvaliteta.

 

Kroz razgovor o iskustvu učešća u AWE Akademiji, Vanja je kao najveću prednost izdvojila fokus i kontinuitet koji je ostvarila, kao i priliku da intenzivnije radi na razvoju svoje ideje uz mentorsku podršku.

„Mislim da sada, nakon programa imam mnogo jasniju i realističniju sliku o stvarnim troškovima i mogućnostima razvoja mog biznisa, kao i koracima koje moram napraviti da bi se on razvijao i rastao“, istakla je Vanja.

Sredstva osvojena u okviru AWE Akademije bit će iskorištena za kupovinu opreme za sito štampu i ulaganje u marketing, a Vanjin cilj je obezbijediti bolji plasman svojih jedinstvenih proizvoda na tržištu.

Svoju dozu inspiracije potražite na Vanjinom Instagram profilu, te nastavite pratiti rad ove bh. umjetnice.

 

0
0
0